ZURICH - Er zijn nog altijd drie kandidaten in de race om de Duitse autofabrikant Opel over te nemen. Dat maakte General Motors (GM), de huidige eigenaar van Opel, maandag bekend.

De Canadese fabrikant van auto-onderdelen Magna, de in België geregistreerde investeringsmaatschappij RHJ International en de Chinese autoproducent BAIC hebben alle drie een formeel bod ingediend.

GM gaf in een verklaring aan de verschillende aanbeidingen naast elkaar te zullen leggen. Het Amerikaanse concern heeft echter niet de enige stem.

De Duitse overheid speelt ook een belangrijke rol, aangezien de partij die Opel uiteindelijk overneemt miljarden euro's steun van de Duitse overheid nodig zal hebben.

 Beslissing

''We zullen de aanbiedingen de komende dagen beoordelen en daarna samen een beslissing nemen over de verdere stappen'', zei regeringswoordvoerder Ulrich Wilhelm eerder op de dag.

Hij benadrukte daarbij dat de Duitse regering ''in nauw contact'' met GM zal optreden.

Volgens analisten maakt het bod van BAIC geen serieuze kans en gaat de strijd tussen Magna en RHJ.

Magna

Het bod van Magna heeft de voorkeur van de Duitse regering en van de meeste deelstaten waar Opel fabrieken heeft. Een deel van het bestuur van GM zou echter op de hand van RHJ zijn.

Magna wil in samenwerking met de Russische staatsbank Sberbank 55 procent van Opel overnemen. Samen willen ze 500 miljoen euro eigen geld in Opel steken, de Duitse overheid zou met 4,5 miljard euro aan noodkredieten moeten bijspringen.

GM behoudt bij het bod van Magna een belang van 35 procent, het personeel van Opel krijgt 10 procent van het bedrijf in handen.

RHJ

RHJ wil 50,1 procent van Opel in handen krijgen. GM zou daarbij 39,9 procent van de aandelen houden, de medewerkers van Opel worden ook in dit plan voor 10 procent eigenaar.

De investeringsmaatschappij wil in twee stappen 275 miljoen euro investeren en doet voor 3,8 miljard euro een beroep op leningen uit de Duitse staatskas.

Arbeidsplaatsen

RHJ wil 9900 arbeidsplaatsen schrappen, waarvan 3900 in Duitsland. In de plannen van Magna verdwijnen in Europa 11.600 arbeidsplaatsen, waarvan 2500 in Duitsland. Opel heeft in Europa 54.000 mensen in dienst, van wie er 26.000 in Duitsland werken.

BAIC is van plan om slechts 7584 banen te schrappen. De Chinese autofabrikant denkt daarnaast aan 2,6 miljard euro staatssteun genoeg te hebben. Deskundigen denken echter niet dat BAIC Opel van een gezonde toekomst kan voorzien.