CHATELLERAULT - De werknemers van een failliete Franse fabriek voor auto-onderdelen die dreigden hun bedrijf op te blazen, hebben hun dreigement maandag laten vallen.

De arbeiders van de onderdelenfabriek New Fabris dreigden de fabriek op 31 juli met behulp van gasflessen op te blazen, als ze geen ontslagvergoeding kregen.

Ze eistten dat Peugeot en Renault, die samen goed waren voor 90 procent van het werk in de fabriek, alle 336 werknemers van het bedrijf 30.000 euro zouden betalen.

Beide autoproducenten stelden echter dat het niet hun taak is om ontslagen werknemers van andere bedrijven te compenseren.

Gasflessen

De Franse minister van Industrie, Christian Estrosi, wil met de vertegenwoordigers van de arbeiders praten over een oplossing.

Daarvoor moesten zij echter eerst hun dreigementen laten vallen. Daarop besloten ongeveer honderd boze werknemers de gasflessen op het fabrieksterrein te verwijderen.

De onderdelenfabriek New Fabris in Chatellerault (bij Poitiers) werd in april failliet verklaard. Het personeel heeft recht op een werkloosheidsuitkering, maar er is geen geld voor een ontslagvergoeding.

Ontslagvergoeding

Vorige week lieten werknemers van bouwmaterialenfabrikant JLG de dreiging een deel van hun bedrijf op te blazen vallen, nadat ze een akkoord hadden bereikt over een ontslagvergoeding voor de 53 werknemers die het bedrijf wil ontslaan.

Medewerkers van het telecommunicatiebedrijf Nortel dreigden vorige week ook met explosies, zij zagen daar een dag later echter alweer van af.