AMSTERDAM - Extreem veel touroperators die gespecialiseerd zijn in reizen naar Turkije gaan failliet.

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) noemt de faillissementen op het moment dat de kas vol zou moeten zitten verdacht en slaat alarm. Directeur Piet Hein Debets uit in de Volkskrant vermoedens dat er sprake is van fraude.

Volgens Debets is het idioot voor een touroperator om in juli failliet te gaan. Reizigers moeten namelijk vaak uiterlijk zes weken van tevoren betalen, waardoor de reisbureaus vlak voor het hoogseizoen voldoende geld zouden moeten hebben.

Turkije

Ook het onevenredig grote aantal Turkije-specialisten dat op de fles gaat maakt Debets achterdochtig. Van de reisbureaus is zo'n 95 procent aangesloten bij de SGR.

De laatste drie jaar is de schade die moet worden vergoed aan vakantiegangers ruim verviervoudigd, van 1,5 miljoen naar 6 à 7 miljoen per jaar.

De toename zou bijna helemaal op het conto van de Turkije-specialisten komen. Van de twintig miljoen euro die sinds 2003 moest worden uitgekeerd, ging dertien miljoen naar Turkije-specialisten.

Fraude

De SGR heeft al meerdere keren aangifte gedaan van mogelijke fraude. De Fiod zou bezig zijn met een onderzoek.

Alleen deze maand al vielen twee Turkije-specialisten om. Daardoor werden 6500 vakantiegangers gedupeerd.

De schadevergoeding van 2,5 miljoen komt uit de zak van de SGR. Het garantiefonds adviseert mensen altijd vlak voor de boeking te controleren of een reisbureau wel bij de SGR is aangesloten.