UTRECHT - FNV Bondgenoten maakt zich op voor een strijd tegen de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Om te beginnen moet iedereen op 7 oktober 65 minuten het werk neerleggen.

Dat zegt Henk van der Kolk, de voorzitter van de grootste vakbond van het land, maandag in een vraaggesprek met het AD.

Als de korte actie geen zoden aan de dijk zet dan volgen in het uiterste geval protesten op het Malieveld in Den Haag of het Amsterdamse Museumplein.

Volgens Van der Kolk heeft ''het kabinet een probleem met zijn betrouwbaarheid'', omdat deze voorbereidingen treft om de AOW-leeftijd op te trekken naar 67 jaar.

Eerder had ze in het zogeheten Sociaal Akkoord beloofd een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) af te wachten.

Inkt

''De inkt van het Sociaal Akkoord is nog niet droog of er ligt al een notitie van minister Donner waarin hij de plannen om langer door te werken nader uitwerkt. Ik voel mij gepiepeld",' aldus de verbolgen vakbondsleider.

Van der Kolk pleit voor andere bezuinigingsmaatregelen, waarbij het uitgangspunt is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Als voorbeeld noemt hij het aftoppen van de hypotheekrenteaftrek op huizen van meer dan een miljoen euro. En een hypotheekrenteaftrek in het 42-procentstarief, ongeacht het inkomen.

''Nu kunnen mensen die veel verdienen het meeste aftrekken omdat zij in het hoge belastingtarief zitten, en mensen die weinig verdienen het minst.''

Ook wil de vakbond dat de AOW voortaan uit belastinggeld wordt betaald.