RIJSWIJK - Jongeren zoeken steeds nadrukkelijker vakantiewerk dat in het verlengde ligt van hun studie. ,,Vroeger was het hard werken om enkel geld te verdienen. Nu zijn studenten bezig met cv-building'', weet Hugo de Koning, directeur van StudentenWerk.

Collega uitzendbureau ASA Student bevestigt de ontwikkeling.

''Ze nemen een vakantiebaantje dat in lijn ligt met de studie die ze doen'', stelt directeur Ramses Serno van Asa Student. Het bureau heeft per week tweeduizend studenten aan het werk, in de zomerperiode gemiddeld 2200.

Omdat steeds meer jongeren vakantiewerk willen in verband met het oog op de toekomstige carrière, bespeurt ASA Student ook een toenemende belangstelling voor de top 500 bedrijven. ''Die bedrijfsnamen staan erg goed op het cv.''

Kantoor

De Koning, die nu iedere week achtduizend studenten aan het werk heeft, zegt dat zijn mensen veel sneller voor een baan op kantoor kiezen, omdat het past in de carrière die ze willen.

''Zo merken we bijvoorbeeld dat ze steeds meer worden ingehuurd als personal assistent (pa). Dat is echt een nieuwe ontwikkeling.''

Studenten aan de productieband is niet meer van deze tijd. ''Dat werk is vooral overgenomen door de Polen'', weet de Koning.

Verwend

''Deze mensen werken keihard en kosten vrijwel niets. Een student werkt niet voor het minimumloon. Nee, ze zijn niet verwend, maar wel slimmer met hun carrière bezig.''

Het meest populaire werk is volgens ASA Student baantjes op dance-events, festivals en andere evenementen. ''Banen die echt bij de zomer passen, zoals buitenevenementen, vinden ze erg leuk. Het productiewerk is minder in trek.

Je ziet overigens dat bedrijven door de crisis wel beter kijken hoe ze hun eigen personeel inzetten in de vakantieperiode, dus de keuze aan verschillende vakantiebanen is minder'', zegt Serno.

Incassobureaus

StudentenWerk constateert dat opvallend veel incassobureaus nu ook studenten inhuren. ''Dat was vorig jaar nog niet het geval.

Dat komt vast door de crisis waarin bedrijven achter hun debiteuren aangaan. Voor sommige studenten is dit een studiegerelateerde baan.''