DEN HAAG - Arbodienst Achmea Vitale heeft speciale noodteams, bestaand uit bedrijfsartsen en arbodienstmedewerkers, in het leven geroepen om het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen bij een uitbraak van de Mexicaanse griep.

Ook heeft de dienst extra medewerkers ingezet om verontruste ondernemers uit het midden- en klein bedrijf te woord te staan.

Achmea-woordvoerster Nienke Sneller bevestigde zaterdag een bericht van die strekking in De Telegraaf. De Arbodienst heeft per regio mensen beschikbaar.

De 'griepteams' kunnen, afhankelijk van de grootte van de uitbraak, uitgebreid worden tot vijftig mensen. In totaal heeft Achmea 750 mensen beschikbaar.

Bijeenkomsten

Deze zomer gaan de teams bijeenkomsten van de branches in het midden- en kleinbedrijf bijwonen om uit te leggen hoe de risico's zoveel mogelijk beperkt kunnen worden.

''Zo adviseren we bijvoorbeeld dat werknemers griep moeten uitzieken en niet te snel terug moeten naar het werk. Drogisterijen adviseren we om voorlopig te stoppen met testers, waar iedereen gebruik van kan maken'', aldus Sneller.

Ook adviseert de dienst ondernemers bij het opstellen van een bedrijfscontinuïteitsplan.

Arbo Unie

De Arbo Unie, een van de grootste arbodiensten van Nederland, trok in april al aan de bel bij werkgevers om te denken over de gevolgen van een eventuele pandemie voor hun bedrijfsvoering.

Zorg voor een goede hygiëne, want griep is besmettelijk en goede hygiëne kan verspreiding en besmetting voorkomen.

Als het in Nederland tot een pandemie komt, beperk dan contacten en ga bijvoorbeeld niet samen vergaderen of samen in de kantine eten. Geef mensen de mogelijkheid thuis te werken, luidde het advies.