HILVERSUM - Televisiepresentatoren kunnen de salariscode die minister Ronald Plasterk (Media) de omroepen heeft opgelegd, ontlopen.

Volgens NRC Handelsblad, dat onderzoek deed naar zestig presentatoren, heeft driekwart een eigen bedrijf.

Sommigen zijn in loondienst bij een omroep, maar declareren via hun eigen bedrijf ook nog bij de omroep. Daardoor is het niet mogelijk zicht te krijgen op hun totale verdiensten.

Uniek talent

Plasterk wil dat presentatoren en omroepbestuurders maximaal ruim 180.000 euro verdienen, op enkele uitzonderingen na. In de beloningscode staat dat er door ''uniek talent'' meer mag worden verdiend.

Het gaat om maximaal vijf tv-presentatoren en drie radio-dj's. Van veel grootverdieners bij de publieke omroep is onduidelijk wat ze in totaal ontvangen. De omroepen geven alleen het salaris op waar ze belasting en premies op inhouden.

Constructies

Er bestaan, volgens de krant zaterdag, verschillende constructies om aan de code te ontsnappen. Zo staat Paul Witteman op de loonlijst van de VARA, maar krijgt hij voor zijn columns in de VARA Gids via zijn bv betaald.

Jack van Gelder, bij de NOS grootverdiener, zou voor zijn werkzaamheden voor de TROS (onder meer het presenteren van het Nationaal Songfestival), ook via zijn bv inkomsten ontvangen.

Onvolledig

De lijst met topinkomens bij de publieke omroep is onvolledig, concludeert NRC. Daar wordt ook aan bijgedragen doordat sommige presentatoren zich volledig laten uitbetalen via hun bv.

Jörgen Raymann heeft voor die constructie gekozen; de NPS betaalt zijn bv Men at work, niet de presentator van 'Raymann is laat' zelf.

Code

Een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) liet weten dat in de code, die per 1 september van kracht wordt, is opgenomen dat bij contracten die iets anders behelzen dan een vast dienstverband, zoveel mogelijk naar de intenties van de code wordt gehandeld. ''Dat is een inspanningsverplichting.''

Het Commissariaat voor de Media was niet bereikbaar voor commentaar.