DEN HAAG - Het Bureau Discriminatiezaken in de regio Den Haag gaat bij het Openbaar Ministerie aangifte doen van rassendiscriminatie tegen NS-dochter Servex.

''De aangifte gaat vandaag de deur uit'', zei directeur Gert Jan Ankoné van het bureau vrijdag.

Servex exploiteert winkels op treinstations, waaronder AH to go. Enkele filialen van die keten zouden vorige maand bij de personeelsafdeling hebben aangegeven geen Marokkaanse Nederlanders in dienst te willen nemen.

Op een lijst van filialen die extra mensen nodig hebben, stond bij sommige 'geen Marokkanen'. Het betreft filialen in Amsterdam en Den Haag.

Duidelijke grens

''Wij vinden dat sprake is van dusdanig ernstige feiten dat de rechter zich hierover moet uitspreken om een duidelijke grens te stellen. De samenleving kan dit niet over haar kant laten gaan'', aldus Ankoné.

Het Bureau Discriminatiezaken liet donderdag al weten een zaak tegen Servex te beginnen bij de Commissie Gelijke Behandeling.

Die wordt doorgezet. ''Wij gaan beide trajecten in om zoveel mogelijk duidelijkheid te krijgen over deze kwestie''.

NS

De NS hadden donderdag al laten weten de zaak in hoge mate te betreuren en maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen.

Een woordvoerder van de NS zei vrijdag: ''Wij zijn het eens dat hier sprake is van ernstige feiten. Wij hebben daarom ogenblikkelijk maatregelen genomen omdat discriminatie niet past in het beleid van de NS, Servex en AG to go. Dat het bureau aangifte doet is zijn zaak.''

Tegen de betrokken werknemers zijn maatregelen getroffen in de arbeidsrechtelijke sfeer, aldus de NS-woordvoerder. Hij wilde hier verder niet op ingaan.