DEN HAAG - De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) die het kabinet tijdelijk heeft verhoogd naar 350.000 euro, is alleen bedoeld voor mensen die een woning kopen.

De hogere grens geldt niet voor woningbezitters die hun huidige hypotheek willen oversluiten om te profiteren van de gunstige voorwaarden van de NHG.

Dat heeft minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) afgesproken met het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Deze stichting, die de regeling uitvoert, heeft de banken daarover donderdag ingelicht, zo meldt het departement van Van der Laan.

Lopende aanvragen

Eventueel al lopende aanvragen voor oversluitingen tot 3,5 ton mogen tot 17 september wel worden afgehandeld. Banken krijgen altijd twee maanden de tijd om een aanpassing in te voeren.

Wel wordt banken gevraagd in de tussentijd terughoudend te zijn met deze oversluitingen, aldus een woordvoerder van Van der Laan.

Oneigenlijk gebruik

Met de verfijning van de maatregel wil de minister oneigenlijk gebruik tegengaan. ''De verhoging is puur bedoeld om de vastgelopen woningmarkt in beweging te krijgen'', zegt zijn woordvoerder.

Belangenvereniging Vereniging Eigen Huis zegt de stap begrijpelijk te vinden. ''Het is alleen jammer voor de mensen die er hun huis mee wilden verbouwen'', aldus een woordvoerder.

Het is niet bekend hoeveel aanvragen voor oversluiting tot 350.000 euro er al liggen. Volgens hypotheekbemiddelaar De Hypotheker liep het aantal aanvragen nog niet storm. ''Het is vakantietijd'', zo verklaarde directeur Bas Millenaar.

Oversluiten

Volgens Millenaar begonnen banken net met acties om klanten te bewegen hypotheken over te sluiten met een verhoogde hypotheekgarantie.

''Deze sterven nu een stille dood'', zo stelt hij. De Hypotheker-directeur vermoedt dat Van der Laan is teruggeschrokken voor de financiële risico's die de overheid loopt als steeds meer mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

ING

Bankconcern ING stelde al terughoudend te zijn met het oversluiten van hypotheken met behulp van de verhoogde NHG.

''Er moet sprake zijn van een echte verbetering van de woning'', zo doelde een woordvoerster op de mogelijkheid om verbouwingen te financieren met de verhoging.

Het blijft wel mogelijk om hypotheken over te sluiten en onder de NHG te laten vallen, maar alleen tot aan de oude grens van 265.000 euro. Overigens moet bij een oversluiting altijd sprake zijn van een woningverbetering.