DEN HAAG - Er zijn nog steeds horecagelegenheden die een glas kraanwater serveren als er een Spa rood is besteld. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat is gepubliceerd in de Consumentengids die vrijdag uitkomt.

In 38 procent van de gevallen werd een glas kraanwater voorzien van bubbels geserveerd in plaats van een echte Spa rood of een concurrerend merk. Het duurste nep-Spaatje kostte 3,75 euro.

De bond hield in 2000 en 2003 eenzelfde onderzoek. In 2000 werd op 61 procent van de bezochte terrassen kraanwater geserveerd als Spa was besteld, in 2003 was het in 52 procent van de gevallen raak.

''Het goede nieuws is dus dat er minder gesjoemeld wordt'', aldus de Consumentenbond.

Gouden kraantje

Volgens de bond is het Nederlandse leidingwater zo goed van kwaliteit dat er alleen maar een beetje koolzuur aan toegevoegd hoeft te worden om als Spaatje over de toonbank te gaan. Voor gemiddeld 2,15 euro. ''Niet voor niets noemt de horeca dit vaak het gouden kraantje.''

Overigens bezochten de onderzoekers van de Consumentenbond alleen terrassen waar op het eerste gezicht geen kleine Spa-flesjes op tafel stonden. Wanneer de gevraagde Spa rood in een glas werd geserveerd namen de onderzoekers het glas mee. Op het toilet werd dan vervolgens wat kraanwater getapt, het water werd vervolgens onderzocht in een laboratorium.