ROTTERDAM - Reisorganisatie Tourplan kan wegens financiële problemen de geboekte reizen niet meer uitvoeren. De Turkije-specialist kan niet meer aan zijn verplichtingen voldoen, maakte de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) donderdag bekend.

Mensen die onder de garantieregeling een reis bij Tourplan hebben geboekt, krijgen van de SGR het vooruitbetaalde reisgeld terugbetaald.

Of dat voor iedereen geldt die bij Tourplan heeft geboekt, kon directeur Piet Hein Debets van de SGR nog niet met zekerheid zeggen, maar hij dacht van wel.

SGR-lid

''Het ligt eraan of Tourplan ononderbroken lid is geweest van SGR. Reizen die eventueel zijn geboekt in een periode dat Tourplan geen lid was, vallen er niet onder.''

''In alle gevallen geldt dat wij consumenten dringend verzoeken geen vooruitbetalingen meer aan Tourplan te doen, ook niet op uitdrukkelijk verzoek van de curator'', aldus Piet Hein Debets van de SGR.

'Geweldige dreun'

Circa 450 vakantiegangers die via Tourplan op vakantie zijn, bevinden zich momenteel in Turkije. Volgens Debets zal het overgrote deel daarvan komend weekeinde moeten terugkeren.

Debets spreekt van ''een geweldige dreun'' voor de reiswereld. ''Het is na Golden Tours het tweede reisbureau in korte tijd dat failliet gaat.''