RIJSWIJK - De vrije markt zorgt voor een aanzienlijke toename van de omzet van ziekenhuizen het afgelopen jaar.

Dat blijkt uit een analyse op basis van 91 jaarverslagen van Nederlandse ziekenhuizen door Roland Berger Strategy Consultans.

De totale omzet in 2008 is ongeveer 410 miljoen euro hoger uitgevallen dan verwacht en dat komt grotendeels door het vrijemarktsegment, aldus Roland Berger Strategy Consultans.

Dat is volgens het consultancybureau een ''duidelijk signaal dat de invoering van de vrijemarktwerking nog niet vlekkeloos verloopt''.

Omzet

De omzet van de Nederlandse ziekenhuizen is in 2008 met 7,4 procent gestegen tot 16,8 miljard euro.

''Dit is aanmerkelijk hoger dan de gemiddelde 5,2 procent stijging over de vier voorgaande jaren. De stijging is ook bijna 3 procent hoger dan de economische groei in 2008'', licht Tijo Collot d'Escury toe van het Nederlandse kantoor van Roland Berger.

''Over de periode 2002 tot 2008 groeide de economie met 28 procent, terwijl de ziekenhuisomzetten met 41 procent toenamen, anderhalf keer zoveel. Indien doelmatig, kan een sterke groei uiteraard goed zijn voor de werkgelegenheid en innovatie bij de ziekenhuizen. In dit geval moet deze groei echter wel betaald worden uit, grotendeels verplichte, zorgverzekeringspremies waardoor de collectieve lasten stijgen.''

Productie

De productie in ziekenhuizen steeg vorig jaar met 4,2 procent. En klein deel van ongeveer 1 procent komt door de vergrijzing en bevolkingstoename. De resterende ruim 3 procent kan worden toegeschreven aan meer ziekenhuiszorg per persoon.

''Dit effect is al jaren zichtbaar'', stelt Robin Alma, projectmanager bij het Healthcare Competence Center van Roland Berger.

Innovatie

''Door innovatie kunnen bijvoorbeeld aandoeningen die voorheen onbehandelbaar waren, nu wel aangepakt worden of geven nieuwe, en vaak duurdere, behandelmethodes betere resultaten.''

Hij wijst ook op het gegeven dat de gemiddelde patiënt mondiger is geworden en meer zorg eist. De gemiddelde prijs van een behandeling is toegenomen met 3,2 procent. Dit is hoger dan de inflatie van 2,5 procent over 2008.