DEN HAAG - Het Bureau Discriminatiezaken in de regio Den Haag begint bij de Commissie Gelijke Behandeling een zaak tegen NS-dochter Servex.

Bovendien overweegt het aangifte van discriminatie tegen de onderneming te doen. Dat zei Gert Jan Ankoné, de directeur van het bureau, donderdag.

Servex exploiteert winkels op treinstations, waaronder AH to go. Enkele filialen van die keten zouden vorige maand bij de personeelsafdeling hebben aangegeven geen Marokkaanse Nederlanders in dienst te willen nemen.

Op een lijst van welke filialen extra mensen nodig hebben, zou bij sommige 'geen Marokkanen' staan. Deze liggen in Amsterdam en Den Haag.

Ernstig

''Dit is wel vrij ernstig'', zegt Ankoné. ''Het is een heel slecht signaal naar de Marokkaanse gemeenschap. We zijn allemaal bezig de kloof in de samenleving te verkleinen. Dit helpt niet. Het kan gemakkelijk bijdragen aan een proces van radicalisering. ''

Bureau Discriminatiezaken heeft naar eigen zeggen al circa een maand contact met Servex over de kwestie.

Het bedrijf kwam wel met een uitleg, maar daar neemt Ankoné geen genoegen mee. Zo heeft hij er geen vertrouwen in dat de firma daadwerkelijk maatregelen neemt die herhaling voorkomen.

Maatregelen

Een woordvoerder van de NS liet weten dat Servex betreurt wat is gebeurd. ''Dit kan niet en dit mag niet.'' Over wat zich precies heeft afgespeeld, wilde hij echter niets kwijt.

De zegsman liet weten dat Servex maatregelen heeft genomen tegen het desbetreffende personeel. Welke dat zijn, wilde hij echter niet zeggen.

Hij stelde verder dat het jammer is dat het Bureau Discriminatiezaken naar de Commissie Gelijke Behandeling is gestapt in plaats van het gesprek met het bedrijf aan te gaan. De onderneming is daar volgens hem wel nog toe bereid.

Verbolgen

AH to go-winkels zijn kleine supermarkten op treinstations. Hoewel Servex het personeelsbeleid voert, zijn het franchises van Albert Heijn.

Een woordvoerder daarvan liet donderdag weten dat de supermarktketen 'uitermate verbolgen' is over het incident. ''Wij betreuren dit ten zeerste.''

De zegsman benadrukt dat er meer dan honderd nationaliteiten bij Albert Heijn werken en dat afkomst geen criterium mag zijn om sollicitanten op te beoordelen. Het bedrijf verwacht van Servex dat dit nooit meer gebeurt.