RIJSWIJK - De medisch specialisten stappen naar de rechter omdat ze het niet eens zijn met een korting van 11 procent op hun inkomen. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) komt met die maatregel na een grote kostenoverschrijding door de specialisten.

De Orde van Medische Specialisten heeft dit donderdag bekendgemaakt.

Volgens Klink gaat het om een overschrijding van 375 miljoen euro. Voor een deel gaat het om een te ruime compensatie voor ondersteunend specialisten zoals radiologen en medisch microbiologen.

Zij dreigden er door een nieuw declaratiesysteem bij in te schieten, maar verdienden vorig jaar te veel door de te ruime compensatie van dit euvel. Volgend jaar gaat deze regeling met 150 miljoen euro omlaag.

Specialisten

Nog eens 30,5 miljoen wordt verdiend door bijstelling van de normtijden die voor bepaalde behandelingen zijn afgesproken.

Nu zijn die soms te ruim, waardoor specialisten voor operaties te veel betaald krijgen. Maar deze twee maatregelen zijn niet genoeg om het gat van 375 miljoen te dichten. Daarom kort de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op verzoek van minister Klink de vrijgevestigde specialisten in 2010 met 11 procent. Dit levert 190 miljoen euro op.

Compensatie

De specialisten hebben de cijfers van het ministerie altijd bestreden. De Orde van Medisch Specialisten zegt dat de overschrijding 80 miljoen euro is en dat die grotendeels is toe te schrijven aan de compensatie van de ondersteunende specialisten.

Dit zou hersteld kunnen worden. De specialisten zeggen dat de kostenoverschrijding bovendien zwak is onderbouwd en pleiten voor een beter onderzoek.

Ze vinden het ook niet acceptabel dat alle artsen moeten opdraaien voor de kostenoverschrijdingen door enkele groepen specialisten.