AMERSFOORT - Deze zomerperiode gaan minder mensen op vakantie dan vorig jaar. Ging in 2008 nog 70,3 procent van de Nederlanders op vakantie, dit jaar zal dat niet meer zijn dan maximaal 66,7 procent.

Dit blijkt uit het Vakantieonderzoek 2009 door Q&A Research waarvan de resultaten woensdag zijn bekendgemaakt.

Van de Nederlanders die niet op vakantie gaan, geeft 40 procent aan dat de economische situatie hiervoor de reden is. Van de twijfelaars zegt 49 procent dat de recessie van invloed is op de beslissing wel of niet een zomervakantie te boeken.

De groep die wel op vakantie gaat, blijkt een vaste kern te zijn. Van de Nederlanders die vorig jaar op vakantie zijn geweest, zegt 82 procent ook dit jaar weer te gaan. Van degenen die vorig jaar niet op vakantie gingen, zegt 31 procent dit jaar wel te gaan, aldus het onderzoek.

Bonnefooi

Nederlanders blijken verder steeds vaker op de bonnefooi te vertrekken. Van de vakantiegangers geeft 22,5 procent aan de reis niet vooraf te boeken, vorig jaar was dit nog 17,9 procent.

Het aantal Nederlanders dat alleen een vliegticket koopt, bevestigt dit beeld: 23,9 procent zegt dit jaar alleen een vliegticket te boeken. Vorig jaar was dit 19,3 procent.