DEN HAAG - Werknemers die besmet zijn met de Mexicaanse griep, moeten thuisblijven om verspreiding van het virus onder collega's te voorkomen.

Dat staat in een brief die het ministerie van Binnenlandse Zaken aan werkgeversorganisaties en bedrijven heeft gestuurd.

Een werkgever die vermoedt dat een medewerker Mexicaanse griep heeft, moet de werknemer naar huis sturen en hem of haar vragen de huisarts te bellen.

Datzelfde moet gebeuren als een werknemer terugkeert van vakantie of een zakenreis en binnen zeven dagen na terugkomst symptomen van de griep krijgt.

Onderzoek

De huisarts bepaalt vervolgens in overleg met de GGD of onderzoek nodig is. Als een werknemer zich vanuit het buitenland ziek meldt, valt hij onder het zorgregiem van het land waar hij is.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft de brief met maatregelen samen met minister Ab Klink (Volksgezondheid) opgesteld. Het aantal patiënten neemt op dit moment beperkt toe.

Infecties

Volgens de laatste cijfers zijn hier zeker 164 mensen geïnfecteerd met het H1N1-virus. Zestig van hen raakten in Nederland besmet. De verwachting is echter dat de grieppandemie zich zal doorzetten en mogelijk in het najaar tot ''beduidend meer'' infecties zal leiden.

De bewindslieden wijzen erop dat het griepvirus wordt verspreid via praten, hoesten of niezen. Mensen kunnen diverse hygiënemaatregelen nemen om zichzelf tegen besmetting te beschermen.

''Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest, was regelmatig uw handen met water en zeep, raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan, gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig'', luiden enkele adviezen.

De overheid zal geen mondkapjes aanschaffen.

Voorbereidingen

Het is volgens de ministers van groot belang dat bedrijven en instellingen voorbereidingen treffen om de continuïteit van hun productie of dienstverlening te kunnen blijven garanderen. Werkgevers kunnen voor tips terecht op de websites van de ministeries van VWS en BZK.

De maatregelen die de bewindslieden voorschrijven, zijn bedoeld om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken en tijd te winnen tot een vaccin tegen de Mexicaanse griep beschikbaar komt.

Klink heeft 34 miljoen doses vaccins gekocht, wat genoeg is om de hele bevolking twee keer in te enten. De eerste vaccins zijn er in het najaar.