AMSTERDAM – Vakbond CNV reageert fel op de oproep aan het kabinet van D66-Kamerlid Boris van der Ham om de koopzondagen niet aan te pakken.

"Hij heeft geen idee waar hij over praat", stelt Fedde Monsma, bestuurder bij CNV Dienstenbond, tegenover NU.nl.

Van der Ham liet dinsdag weten dat het kabinet het plan om de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet aan te passen, niet moet doorzetten.

Volgens een recente rechterlijke uitspraak zou dit namelijk niet nodig zijn. D66 vreest dat aanpassing tot gevolg zal hebben dat veel gebieden niet meer als toeristisch gebied aangemerkt zullen worden en dus niet meer op zondag open mogen.

Handhaving

Volgens Monsma is het kabinet niet voornemens de koopzondagen in te perken, maar moet de wet zoals hij bedoeld is gehandhaafd worden.

"Het misbruik van deze bepaling wil de minister tegengaan door de wetgeving aan te scherpen en zo oneigenlijke concurrentie tegen te gaan", aldus Monsma.

Geen misbruik

Volgens Van der Ham is er geen sprake van veelvoudig misbruik van de toerismebepaling.

"De uitspraak van de rechter over een supermarkt in Amsterdam-Noord is de eerste keer dat de rechter ingrijpt", aldus Van der Ham.

"De rechter treed dus wel op als de bepaling niet goed wordt toegepast en is dus bezig een niet bestaand probleem op te lossen."

Gebakken lucht

Monsma stelt verder dat de opmerking van Van der Ham dat de beperking van de koopzondagen 20.000 banen kan kosten 'gebakken lucht' is.

Volgens de CNV-bestuurder is de kwaliteit van de banen sinds opkomst van de koopzondagen sterk achteruit gegaan.

De ruimere winkeltijden zouden bekostigd zijn door bezuinigingen op personeel. Detailhandel maakt daarom vooral gebruik van deeltijdwerkers, zoals jongeren.

Volwaardige banen

"Het gaat dus niet om volwaardige banen waar juist in deze economische tijden behoefte aan is", aldus Monsma.

"Bovendien is er geen sprake van een significante omzetstijging bij zondagsopening, zeker niet bij MKB-bedrijven."

De CNV'er hekelt het feit dat Van der Ham niet aanwezig was bij een hoorzitting in de Tweede Kamer over dit onderwerp. "Anders had hij dit al lang kunnen weten."

Reactie

Van der Ham laat in een reactie weten dat een medewerker van de partij wel degelijk bij de hoorzitting zat. "Bovendien leveren de koopzondagen vooral in de grensstreek wel degelijk nieuwe banen op."

"Jongeren en vrouwen verdienen zo ook een centje bij. Arrogant van het CNV om dat minderwaardige arbeid te noemen."