RIJSWIJK - Kroonlid R. Linschoten van de Sociaal-Economische Raad (SER) weigert zijn handtekening onder het huidige akkoord op hoofdlijnen over herziening van de WAO te zetten. "Het is niet mijn gewoonte om slechte voorstellen te ondertekenen", zei de VVD'er zondag in het tv-programma Buitenhof.

Zonder een meer concrete en praktische invulling zal het WAO-akkoord klauwen met geld kosten, aldus Linschoten. Volgens de liberaal hebben de werkgevers en werknemers elkaar met de overeenkomst een leuk cadeautje gegeven. De werkgevers krijgen dat door de boetes voor bedrijven voor het aantal zieke personeelsleden af te schaffen en de werknemers door hogere uitkeringen voor volledige WAO'ers.

Volgens het SER-voorstel komen werknemers alleen in de WAO als ze 'duurzaam en volledig' (minimaal 80 procent) arbeidsongeschikt zijn, waarbij het aannemelijk is dat iemand niet binnen vijf jaar weer aan het werk kan. SER-voorzitter H. Wijffels verwacht dat op deze manier daadwerkelijk 25.000 tot 30.000 nieuwe WAO'ers per jaar instromen tegen 100.000 arbeidsongeschikten nu.

Linschoten gelooft daar met het huidige akkoord niets van. Volgens hem zullen keuringsartsen concessies doen en ook mensen die minder arbeidsongeschikt zijn tot de WAO toelaten. Het spookbeeld van een miljoen WAO'ers komt volgens de oud-politicus dan ook steeds dichterbij. "Dat kunnen we ons sociaal niet permitteren."

Linschoten riep op om alsnog met een helder plan van aanpak te komen.

/ECONOMIESER sluit akkoord over nieuw WAO-stelsel

/NIEUWSDen Haag reageert verdeeld op SER-akkoord over WAO