AMSTERDAM - De overname van Opel door Magna leek na het sluiten van een principeakkoord een kwestie van tijd. Nu er toch wat hobbels lijken te ontstaan, beginnen de andere bieders zich weer te roeren.

Het Belgische RHJ zegt nu dat het in een vergevorderd stadium is om het Duitse merk van General Motors los te weken.

RHJ zegt dat het tot vandaag heeft gewacht om het nieuws bekend te maken, omdat de onderhandelingen pas nu ver genoeg gevorderd zijn.

Magna zou aanstaande woensdag het definitieve akkoord met General Motors ondertekenen, maar de onderhandelingen lijken nu stuk te lopen op het intellectuele eigendom van diverse technologieën en nog een paar andere onderwerpen.

Staatssteun

De Belgische investeerder RHJ wil 51 tot 55 procent van Opel in handen krijgen. De Duitse overheid heeft baat bij deze constructie, want RHJ heeft becijferd dat het ‘slechts’ 3,8 miljard euro staatssteun nodig heeft voor de operatie.

Magna zegt 4,5 miljard euro nodig te hebben. Bij een overname door de Belgische investeerder zouden er in Europa ongeveer 10.000 banen verdwijnen.

Afwijzend

Jürgen Reinholz, de minister-president van de Duitse deelstaat Thüringen, reageert afwijzend op het nieuws: “Een overname door Magna heeft nog steeds onze voorkeur. Mochten de onderhandelingen stuklopen, dan prefereren we het bod van Fiat."

"We verwachten echter dat de overname door Magna deze maand gewoon zoals gepland worden afgerond.”

RHJ is niet de enige kaper op de kust, naast de biedingen van Fiat en Magna heeft ook het Chinese Beijing Automotive Industries anderhalve week geleden een nieuw bod bij General Motors neergelegd.