AMSTERDAM - Het aantal valse eurobiljetten dat het afgelopen halfjaar in Nederland is onderschept, is gestegen met ruim 30 procent ten opzichte van de laatste zes maanden van 2008.

In de eerste helft van dit jaar zijn 32.028 valse biljetten onderschept, maakte De Nederlandsche Bank (DNB) maandag bekend.

In totaal werden in de eerste zes maanden van dit jaar 413.000 valse eurobiljetten aangetroffen, aldus de Europese Centrale Bank (ECB) maandag.

Dat is ongeveer 17 procent meer dan in de tweede helft van vorig jaar. Volgens de ECB blijft daarmee het aantal vervalsingen laag vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop. Er zijn ongeveer 12,5 miljard eurobankbiljetten in circulatie.

Nederland

Ook voor Nederland gaat het procentueel om lage cijfers. Het precieze aantal echte eurobiljetten in omloop in Nederland is niet bekend, maar waarschijnlijk gaat het om 300 tot 400 miljoen biljetten.

DNB kan de forse toename van het aantal valse biljetten niet precies verklaren. ''Waarschijnlijk is een bende valsemunters nu actiever op de Nederlandse markt'', aldus een woordvoerder van DNB.

''DNB is ook geen opsporingsorganisatie. Wij registreren. We hebben wel nauw contact met politie en justitie.''

Vijftig euro

Opvallend is verder dat in Nederland vooral van het biljet van 50 euro vervalsingen werden aangetroffen. Dat is 82 procent van de onderschepte vervalsingen.

In heel Europa worden daarentegen van het 20 eurobiljet de meeste vervalsingen gevonden, bijna 50 procent. Voor het 50 eurobiljet gaat het in Europa om 34 procent van de onderschepte vervalsingen.

Geldautomaten

''In Nederland gebruiken we veel biljetten van 50 euro'', aldus de DNB-woordvoerder. ''De biljetten van 50 euro komen ook meestal uit de geldautomaten. Deze zijn overigens vooraf gecontroleerd op echtheid.''

Valse 500 eurobiljetten zijn heel weinig onderschept de afgelopen zes maanden. Ook valse 5 eurobiljetten worden vrijwel nooit onderschept. In Europa gaat het om 1 procent van de onderschepte vervalsingen.