DEN HAAG - In de supermarkten is door diverse acties de prijs van bier vorige maand gedaald. De consument betaalde in juni 3 procent minder dan in mei, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het was de grootste prijsdaling in één maand tijd sinds november 2003, aldus het CBS. Toen begon de supermarktoorlog en gingen de bierprijzen met 5 procent naar beneden.

Vergeleken met tien jaar geleden is bier nu 29 procent duurder. In die periode werd het leven voor de gemiddelde Nederlander 24 procent duurder.

De prijsstijging van bier komt voor de helft door hogere belastingen. In 2001 ging de btw omhoog van 17,5 naar 19 procent en de accijns steeg tweemaal fors, in april 2002 en januari van dit jaar.

Gelijk

De Stichting Alcoholpreventie (STAP) is niet blij met de prijsdaling van juni. Afgelopen maand heeft STAP bierproducent Heineken nog opgeroepen iets aan de prijs van bier in supermarkten te doen, zo zegt een woordvoerder.

Volgens hem is de prijs van bier in supermarkten de afgelopen tien jaar gelijk gebleven. ''Het ligt eraan waar je shopt'', voegt hij eraan toe.