APELDOORN - Nederlandse verzekeraars zijn de afgelopen tijd opgelicht door mensen die zwaar beschadigde auto's uit het buitenland, vooral Duitsland, importeren en hier doen alsof de auto zo beschadigd is geraakt door een aanrijding.

Vervolgens claimen ze de waarde van de auto bij hun verzekeraar, die niet weet dat de auto al zwaar beschadigd was. Directeur Harry Fillon van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit zei dat maandag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Een BMW van 50.000 euro is een fractie daarvan waard als de auto rijp is voor de sloop. Wanneer de auto wordt geïmporteerd, moet er slechts bpm over de dagwaarde worden betaald, niet over de nieuwwaarde.

Steekproef

Als de fraudeur vervolgens in Nederland fingeert dat hij tegen een boom is gereden, betaalt de verzekeraar veel meer uit dan de dagwaarde. Per auto kan de opbrengst in de tienduizenden euro's lopen.

Om hoeveel gevallen het gaat, is niet bekend. ''We hebben een steekproef gedaan onder enkele tientallen geïmporteerde auto's. Bij 80 procent ervan bleek gefraudeerd te zijn'', aldus Fillon.

Ingewikkeld

De mensen om wie het gaat, zijn dezelfden die eerder auto's stalen, zegt hij. ''Zonder groot risico genereren ze dezelfde opbrengst, misschien nog wel meer.'' Wat er gebeurt met de mensen die betrapt zijn, ligt ingewikkeld.

''De gegevens gaan naar de verzekeraar. Die moet dan zelf afwegen of hij de klant op een zwarte lijst zet of dat hij het geld terugvordert. Strafrechtelijk hangt het er maar helemaal van af hoe serieus een officier van justitie het neemt.''

Geheimhoudingsplicht

Om te kunnen voorkomen dat er gefraudeerd wordt, wil Fillon graag beschikken over de gegevens van de douane. Tot op heden is dat niet mogelijk.

Een woordvoerster van het ministerie van Financiën liet weten dat dit soort gegevens niet zomaar kunnen worden verstrekt. ''We hebben een geheimhoudingsplicht, in zijn algemeenheid verstrekken wij nooit individuele gegevens aan derden.''