RIJSWIJK - Minister Klink van Volksgezondheid wil volgens een brief van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) de huisartsen ontzien in zijn voorgenomen bezuiniging op de gezondheidszorg.

De huisartsen moeten dan wel zo weinig mogelijk dure cholesterolverlagers en maagzuurremmers voorschrijven.

Dat staat volgens dagblad Trouw in een brief van Steven van Eijk, voorzitter van de LHV aan de leden van deze organisatie. De woordvoerder van de LHV bevestigt het bestaan van de brief, maar wil daar verder niet over uitweiden omdat het een interne brief is.

Gesprek

''We zijn nog in gesprek met de minister en zolang daarover geen resultaat bekend is, zeggen we daar niets over'', aldus de zegsman.

De brief is bedoeld om te kijken of de leden zich kunnen vinden in de voorstellen die worden gedaan. Van Eijk schrijft dat intensieve onderhandelingen ertoe hebben geleid dat de minister nu bereid is om de huisartsen in zijn bezuinigingsronde per saldo te ontzien.

Medicijnen

De dure maagzuurremmers en cholesterolverlagers - de meest voorgeschreven medicijnen in ons land - moeten dan ''bijna geheel'' worden geweerd door goedkopere voor te schrijven, zogeheten generieke medicijnen.

Van Eijk stelt dat artsen hiervoor wel extra werk moeten gaan verrichten omdat patiënten moeten worden overgezet naar goedkopere medicijnen, maar ''gezien de omstandigheden is deze escape te verkiezen boven een definitief omzetverlies.''