DEN HAAG - Het budget voor de deeltijd-WW wordt aangevuld tot 1 miljard euro. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt.

De CDA-bewindsman moet nog wel voor ongeveer 250 miljoen euro bezuinigen elders op zijn begroting om het budget van de crisismaatregel aan te vullen.

Zo overweegt Donner om geld te halen uit de pot voor re-integratietrajecten, waarbij werklozen begeleiding en scholing krijgen om werk te vinden.

Instroom

Dankzij de extra middelen voor de deeltijd-WW, waarmee bedrijven hun personeel tijdelijk minder kunnen laten werken, wordt weer bespaard op de instroom in de 'gewone' WW.

Dat geld mag Donner ook meetellen, zodat het totale budget voor de crisismaatregel op 1 miljard uitkomt.

Opschorten

Ruim twee weken geleden moest de minister de regeling voor deeltijd-WW opschorten, omdat al binnen drie maanden de beschikbare 375 miljoen euro op was.

Daarop kondigde hij aan het budget tot 550 miljoen euro aan te vullen. Maar de Tweede Kamer zei vorige week dat dit maar net genoeg was om de zomer door te komen en eiste meer geld.

Steun

Volgens Donner voorziet de regeling duidelijk in een behoefte tijdens de economische crisis. Maar in de eerste drie maanden bleken veel bedrijven voor al hun personeel de steun aan te vragen, waardoor het geld snel op was.

Hij zoekt daarom naar manieren om de toegang tot de steun te beperken. Volgende week hoopt hij daarover duidelijkheid te hebben, zodat de regeling maandag 20 juli kan ingaan.

Drempel

De minister wil in ieder geval regelen dat hoe meer werknemers een werkgever in de regeling laat stromen, des te korter er recht is op deeltijd-WW.

Ook komen er hogere drempels om te voorkomen dat bedrijven al te gemakkelijk voor een fractie van het personeel de steun krijgen.

Overgangsregeling

Verder wil Donner een overgangsregeling van drie maanden voor bedrijven die nu al in de deeltijd-WW zitten.

Daarmee komt hij deels tegemoet aan de wens van de Kamer om een beperking van de steun alleen voor nieuwe gevallen te laten gelden.