HOOFDDORP - De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) heeft geen aanwijzingen dat de ondergang van Turkije-specialist Golden Tours uit Hoofddorp te wijten is aan fraude.

Deze voorlopige conclusie trekt het garantiefonds na boekenonderzoek bij het reisbureau en gesprekken met de eigenaar. Dit zei SGR-directeur Piet Hein Debets vrijdag.

Golden Tours meldde donderdag niet meer aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. De 1750 mensen die een reis geboekt hebben bij het reisbureau krijgen hun geld terug van de SGR.

Voor de 150 personen die al in Turkije zitten, regelt het garantiefonds de terugreis. Debets dringt erop aan dat mensen geen vooruitbetalingen meer doen aan Golden Tours.

Vreemd

Debets vindt het moment van omvallen van de reisorganisator aan het begin van het hoogseizoen wel vreemd. ''Alle reissommen zijn betaald. Dus er zou genoeg geld moeten zijn'', aldus Debets.

Hij vermoedt dat de prijsvechter teveel vliegtuigstoelen heeft ingekocht en uiteindelijk te weinig verkocht.

''Maar die moeten wel worden betaald. Mogelijk heeft men teveel gegokt op de stoelen, in de veronderstelling dat ze die wel kwijt zouden raken.''