RIJSWIJK - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft boetes van 150.000 euro opgelegd aan twee ex-directeuren van een onderneming.

Het zijn de hoogste boetes die de toezichthouder ooit aan personen oplegde. Dat maakte de Nederlandse kartelwaakhond vrijdag bekend zonder aan te geven om welk bedrijf het gaat.

''Het betreft een lopend onderzoek, waar we verder nog geen uitspraken over kunnen doen'', zei een woordvoerder van de autoriteit. Ook uit welke sector het bedrijf komt, wilde de NMa daarom niet zeggen.

Onderzoek

De ex-directeuren krijgen elk een boete van 150.000 euro, omdat ze niet meewerkten aan een onderzoek door de NMa in 2006 naar mogelijke overtreding van de Mededingingswet door de onderneming. De topmannen verlieten het bedrijf in dat jaar.

De hoogte van de boete wordt normaal gesproken vastgesteld aan de hand van de financiële positie van de personen. De topmannen weigerden hier echter inzicht in te geven.

Daarom schatte de NMa de hoogte in aan de hand van hun functie bij de onderneming. De NMa kan bij niet meewerken aan een onderzoek een boete van maximaal 450.000 euro opleggen.