AMSTERDAM - Door een personeelstekort moeten spoedafdelingen van ziekenhuizen soms ambulances weigeren.

Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen na een eigen onderzoek in het AD.

Twee derde van de spoedeisende hulpen zou te weinig personeel hebben. Begin dit jaar kwamen de zestig onderzochte ziekenhuizen samen 280 spoedverpleegkundigen tekort, terwijl het aantal patiënten toeneemt.

Levensgevaar

Het is nog niet zo dat de deur ook gesloten blijft voor een patiënt in levensgevaar, maar dat dreigt volgens de vereniging wel te gebeuren. De ambulance zou dan naar een ziekenhuis verder weg moeten rijden.

Door de hoge werkdruk zouden veel verpleegkundigen vertrekken. Bijna een derde van de vacatures zou langer dan een half jaar open staan. De vereniging zegt in de krant met de onderzoeksresultaten naar minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) te stappen.

Reanimatie

Een anonieme verpleegdkundige zegt in de krant dat het nu al vaak maar nét goed gaat. Zo had hij onlangs twee spoedgevallen tegelijkertijd en moest hij iemand die gereanimeerd werd achterlaten bij een leerlingverpleegkundige en een team zodat hij zich kon richten op een traumapatiënt. Hierdoor was de leerling eindverantwoordelijke voor de reanimatie.