AMSTERDAM - Veel mensen die hun woning te koop hebben staan, vragen nog steeds een veel te hoge prijs. Omdat het aanbod momenteel erg groot is, worden alleen de scherpst geprijsde huizen snel verkocht.

Dat zei voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het tweede kwartaal.  ''We zitten met een woningvoorraad waarbij de verkoper niet wil bewegen om naar het transactiemoment te gaan."

"Wil je echt zaken doen, dan moet je huis scherp te koop staan en moet je je huis tiptop in orde hebben. Als je woning dan ook nog op een mooie locatie staat, dan trek je de cherry pickers aan. Maar bij de huidige vraagprijs van veel woningen denk je: wil jij blijven of verkopen?'', aldus Hukker.

Reeël

In de afgelopen drie maanden stonden er 162.000 woningen te koop. ''Zo'n 40.000 daarvan staan gewoon niet voor een reële prijs'', merkte Hukker op. Volgens de voorzitter moet je in de huidige kopersmarkt, waarbij zoekers soms wel uit twintig verschillende huizen kunnen kiezen, iets extra's bieden.

''Aan de locatie kun je niets veranderen. Als je woning al helemaal opgeknapt is, dan blijft er maar één ding over: de prijs.''

Kloof

Cijfers over het tweede kwartaal illustreren de kloof tussen vraag en aanbod. Hieruit blijkt dat een gemiddelde woning werd verkocht voor 225.000 euro, terwijl de woningen die nu nog te koop staan, een vraagprijs kennen van gemiddeld 306.000 euro.

In het tweede kwartaal nam de tijd dat een huis gemiddeld te koop stond toe tot 110 dagen, tegen 105 dagen in het eerste kwartaal.

Hypotheekrente

Hukker wijst op de beperkte armslag van kopers. De NVM verwacht dat de hypotheekrente dit jaar nog iets verder zal oplopen. Dat komt doordat deze deels gekoppeld is aan de spaarrente. Omdat banken bang zijn dat spaarders weglopen, bieden ze nog relatief hoge spaarrentes.

''Verder zijn de spelregels bij kredietverlening nu uitermate strak. Werk je bijvoorbeeld net in de verkeerde branche of heb je een BKR-registratie, dan kom je niet in aanmerking voor een hypotheek.''

Herstel

De cijfers over het tweede kwartaal tonen wel aan dat de huizenmarkt zich iets heeft hersteld. In de drie voorgaande kwartalen daalden huizenprijzen en het aantal transacties. Maar in de afgelopen drie maanden steeg de huizenprijs met 1,4 procent en nam het aantal transacties met 26 procent toe tot 32.000. Daarmee werd een negatieve spiraal doorbroken.

Volgens Hukker heeft de consument ''de eerste schok van de kredietcrisis overleefd''. Maar hij is voorzichtig over het herstel. ''Dit lijkt goed nieuws, maar nog steeds is het aantal verkopen 33 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2008. Ook liggen de prijzen gemiddeld 5,6 procent lager dan een jaar geleden.''

Daling

De NVM rekent nog steeds op een daling van de huizenprijzen met 5 procent dit jaar. Door het oprekken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 265.000 naar 350.000 euro zullen tussen de vijfduizend en tienduizend mensen over de streep worden getrokken een huis te kopen, denkt Hukker.

De NVM rekent op 125.000 verkochte woningen dit jaar. Ter vergelijking: dat waren er 182.000 in 2008 en 202.000 in 2007.