DEN HAAG - Het midden- en kleinbedrijf (mkb) komt maar moeilijk aan kredieten bij de banken. Tot die slotsom komt Jos Schep in zijn donderdag gepresenteerde boekje 'Door de bank genomen'.

Schep bood de in het boekje gebundelde eigen ervaringen en die van branchegenoten aan aan minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken).

De minister vindt de verhalen '' heel herkenbaar''. Ze hoort ze al een half jaar en stelde daarom onder meer een intermediair voor die in de slag gaat met banken en mkb.

''Ik wil hier de vinger achter krijgen. Als er klachten zijn, maar mensen blijven zwijgen, kan ik niets voor ze doen. Het probleem moeten op tafel komen'', aldus de bewindsvrouw.

Gesprek

Van der Hoeven kent ook geluiden van ondernemers die niet verder komen dan het eerste gesprek bij de bank. ''En dat soort ervaringen zie je niet terug in de overzichten van de afgewezen aanvragen.''

Schep zegt het dilemma te kennnen. Wie durft er te klagen als hij nog zaken met de bank hoopt te doen, stelt hij. Hij hoopt dat zijn boekje de tongen los maakt in het mkb. Het idee ervoor ontstond al in 2006, voor de kredietcrisis toesloeg en de discussie over de rol van de banken begon.

Ontwikkeling

Schep zegt de ervaringen ,niet uit rancune of om te schoppen'' te hebben gebundeld, maar om te voorkomen dat ''zakelijk talent, jonge mensen met ambitie, belemmerd worden in hun ontwikkeling''.

Niet alle verhalen zijn negatief. Maar het is volgens hem wel zaak dat de klant weer centraal komt te staan bij de bank. ''Zonder klanten draait de tent niet. Dat weten mkb'ers maar al te goed.''

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt het beeld dat het bedrijfsleven moeilijk aan kredieten komt niet te herkennen. De NVB verwijst naar de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die aangeven dat de banken het eerste kwartaal van 2009 zelfs iets meer kredieten verstrekten.