DEN HAAG - De inflatie in Nederland is in juni gedaald tot 1,4 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

In mei bedroeg de gemiddelde prijsstijging van consumentengoederen nog 1,6 procent. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een verlagend effect op de inflatie.

Ook de prijzen van vliegreizen en kleding stegen minder hard dan een jaar eerder. De prijsstijgingen van autobrandstoffen en bloemen en planten waren daarentegen sterker dan een jaar eerder .

De inflatie lag in Nederland in juni nog altijd aanzienlijk hoger dan in andere eurolanden. In de hele eurozone was in juni zelfs sprake van een gemiddelde prijsdaling van 0,1 procent.

Accijnsverhoging

Het verschil tussen Nederland en de andere eurolanden komt voor een deel door de accijnsverhoging op autobrandstoffen, tabak en bier die Nederland afgelopen jaar doorvoerde.

Daarnaast wordt het verschil veroorzaakt door de prijsontwikkeling van energie. In veel landen werden elektriciteit en gas de afgelopen maanden al flink goedkoper door de daling van de olieprijs.

In Nederland worden de tarieven van de meeste gebruikers echter pas in juli aangepast.