ZURICH - De Zwitserse overheid zal alle juridische middelen aanwenden om te voorkomen dat bankconcern UBS gegevens van Amerikaanse klanten overhandigt aan de belastingdienst in de Verenigde Staten.

Desnoods zullen de Zwitsers de informatie zelf confisqueren, zo blijkt woensdag uit stukken van de overheid.

De belastingdienst in de Verenigde Staten wil dat de bank gegevens van 52.000 Amerikanen overhandigt, nadat UBS eerder al de gegevens van honderden Amerikaanse klanten, die de belasting zouden hebben ontdoken, overdroeg en een schikking had getroffen.

UBS, een van de grootste banken van Zwitserland, heeft de autoriteiten in de VS laten weten niet te kunnen voldoen aan hun verzoek. Dat zou in strijd zijn met het bankgeheim in Zwitserland. De Amerikanen hebben een rechtszaak aangespannen tegen UBS.

Advocaten

Afgelopen maart werd al bekend dat de Zwitserse overheid een team Amerikaanse advocaten in dienst had genomen om in de VS de positie van UBS te kunnen uitleggen.

Volgens sommige analisten zou UBS tot 5,5 miljard dollar (3,6 miljard dollar) moeten neertellen bij de belasting in de VS om een einde te maken aan het conflict. Een woordvoerder van de bank liet weten dat speculaties hierover nergens op zijn gebaseerd.

UBS, een van de zwaarst getroffen banken door de kredietcrisis, liet vorige maand weten 2,5 miljard euro aan extra kapitaal te willen ophalen om de balans te versterken. Hiertoe wil de bank nieuwe aandelen uitgeven.