ROTTERDAM - Slaapsteden als Capelle aan den IJssel, Nieuwegein en Houten worden steeds meer werksteden, De afgelopen zes jaar kregen deze voormalige groeikernen er tienduizenden banen bij, vooral in de zakelijke dienstverlening. Dit blijkt uit een zaterdag verschenen onderzoek van NRC Handelsblad.

De krant bekeek cijfers van de stichting Lisa over de werkgelegenheid in heel Nederland van 1996 tot en met 2002. In die periode steeg het aantal banen met 1,2 miljoen.

De groei was het grootst in de stadsgewesten van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht: 25 procent erbij tegen 15 procent gemiddeld in de rest van Nederland.

Binnen de stadsgewesten deden de randgemeenten het het best. Zo kende Capelle aan den IJssel een stijging van 75 procent (17.000 banen). Grootste groeier was Haarlemmermeer met 37.000 nieuwe betrekkingen. Deze gemeente, waarbinnen de luchthaven Schiphol ligt, heeft inmiddels als enige in ons land meer banen dan inwoners.

De regio Haaglanden bleef achter bij andere stadgewesten door de relatief geringe groei van de werkgelegenheid in Den Haag, 13 procent.