NEW YORK - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is in verlegenheid gebracht door een oud-werknemer die waarschijnlijk belangrijke handelscodes heeft gestolen.

Met de geheime informatie kunnen kwaadwillenden achterhalen welke strategieën Goldman Sachs gebruikt om miljoenen te verdienen op de beurs.

Dat valt op te maken uit een aanklacht van het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM) tegen de 39-jarige computerprogrammeur Sergey Aleynikov.

Hij werkte tot juni voor Goldman Sachs en heeft volgens de aanklager in New York illegaal de codes voor beurstransacties gekopieerd. De gestolen informatie zou inmiddels in Duitsland liggen.

Borgsom

De FBI heeft Aleynikov, een Russische migrant, afgelopen vrijdag gearresteerd. De computerprogrammeur wordt verdacht van diefstal van handelsgeheimen.

Aleynikov kwam maandag op vrije voeten, nadat hij een borgsom van 750.000 dollar had betaald. Ook moest hij zijn paspoort inleveren.

De vermeende computerdiefstal kan inzicht geven in de zeer lucratieve handelsactiviteiten van zakenbanken op Wall Street. De advocaat van Aleynikov benadrukte evenwel dat de computerprogrammeur niet van plan was de handelscodes door te verkopen.

Schade

De zaak heeft nog niet geleid tot financiële schade voor Goldman Sachs, aldus een bron tegenover persbureau Reuters. Ook de klanten van het financiële concern zouden er niet onder geleden hebben. De zakenbank weigert commentaar te geven op de kwestie.

Financieel specialisten hebben een verband gelegd tussen de diefstal en het feit dat Goldman Sachs vorige week ontbrak op een overzicht van zakenbanken die een belangrijke rol spelen in de handel op Wall Street.

De exploitant van de beurs in New York heeft dat gerucht echter tegengesproken. Goldman Sachs zou enkel door een fout ontbreken op dat overzicht.