AMSTERDAM - De Nederlandse industrie heeft de zwaarste klappen achter de rug. Producenten moeten voor 2010 niet rekenen op herstel, maar de huidige krimp zal in de tweede helft van dit jaar vertragen.

Dat voorspelt het Economisch Bureau van ING in een dinsdag gepubliceerd rapport. De economen waarschuwen dat dit jaar en volgend jaar in totaal 100.000 banen verdwijnen in de Nederlandse industrie.

Industriële banen stonden al onder druk en die teruggang wordt versterkt door de recessie.

''Na een onstuimig begin van het jaar komt de industrie geleidelijk in rustiger vaarwater. De stemming onder producenten klaart iets op'', zo schetst ING het algemene beeld in de industriesector.

Productiedaling

Desondanks blijft het volgens de economen 'alle hens aan dek', want de industrie kampt met de grootste productiedaling sinds de Tweede Wereldoorlog. Vooral producenten van investeringsgoederen en halffabricaten worden daardoor geraakt.

Fabrikanten van gebruiksartikelen voor consumenten hebben daarentegen nauwelijks last van de recessie.

Krimp

ING voorziet dit jaar een krimp van de industriële productie met 12 procent. De economen schrijven dat de crisis zo ernstig is dat deze de groei nog lange tijd in bedwang zal houden.

Het productieniveau in de industrie zal de komende vijf jaar niet meer terugkomen op het hoogtepunt van het najaar 2007.