LIJNDEN - De vraag naar tijdelijk personeel in de Nederlandse uitzendmarkt blijft fors dalen ten opzichte van vorig jaar. Het aantal gewerkte uren daalde in de vier weken tot 14 juni (week 21 tot en met 24) met 24 procent. De omzet ging 22 procent omlaag.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie ABU, waarbij ongeveer 80 procent van de Nederlandse uitzenders is aangesloten.

De daling is minder hard dan de voorgaande periode. Toen daalde het aantal gewerkte uren met 28 procent en de omzet met 26 procent.

Aangezien de periode in 2009 twee werkbare dagen minder had dan in dezelfde periode vorig jaar, is een flinke correctie toegepast, aldus ABU.

Medische sector

De vraag in de technische en industriële sectoren daalde het sterkst, maar ook hier is de daling minder sterk dan in de voorgaande periode. De daling is het zwakst in de medische sector. Het aantal uren daalde daarin met 15 procent en de omzet ging met 5 procent achteruit.

Over de eerste zes maanden genomen is de totale omzet met 21 procent gedaald. Het aantal gewerkte uren ging met 23 procent naar benenden. In de medische en de administratieve sector was de daling het kleinst.

Technische sector

De industriële en technische sector liepen de hardste klappen op. Daar daalde de omzet met ongeveer 29 procent terug en het aantal uren met 30 respectievelijk 32 procent.

De uitzendbranche wordt gezien als een barometer voor de stand van de economische conjunctuur.