STRESA - De Franse regering heeft vrijdag een belangrijke toezegging gedaan in de ruzie met de andere EU-landen over het begrotingstekort. Parijs belooft in 2005 het tekort terug te dringen tot onder de 3 procent van het bbp. Onlangs nog zei Frankrijk dat dat pas in 2006 mogelijk is.

Minister Zalm van Financiën was na afloop van een bijeenkomst met zijn EU-collega's in het Italiaanse stadje Stresa iets geruster dat de Fransen zich aan de Europese regels houden. "De Fransen hebben geen houding meer van: we hebben er niks mee te maken", zei hij.

Frankrijk en in iets mindere mate Duitsland waren de zwarte schapen in de vergadering. Beide landen kampen met een begrotingstekort van tegen de 4 procent dit jaar. De Europese afspraken die gemaakt zijn voor de invoering van de euro schrijven voor dat dat maximaal 3 procent mag zijn, op straffe van miljardenboetes.

Zalm was de hardste verdediger van de begrotingsregels en keerde zich tegen elke concessie richting Frankrijk en Duitsland. "Wij hebben de soevereiniteit over onze munt opgegeven omdat er een zeer goed verdrag was. Als we dat niet toepassen, hebben we grote problemen", zei hij bij het begin van de bijeenkomst.

Ook de Oostenrijkse minister Grasser was van de harde lijn. Zalm kreeg ook steun uit Spanje en Finland. Maar veel andere bewindslieden lieten niet het achterste van hun tong zien en zeiden niet of ze Frankrijk ooit boetes zullen opleggen.