CANCUN - De 146 lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaan een zwaar weekeinde in. Omdat het wereldhandelsoverleg in de Mexicaanse badplaats Cancún tot vrijdag nog niet veel heeft opgeleverd, zal dag en nacht moeten worden gewerkt om voor maandag tot een akkoord te komen over verdere liberalisering van de wereldhandel.

Ook vrijdag zat er weinig schot in het belangrijkste onderwerp, het afbouwen van de overheidssteun in de landbouw. Door grote weerstand bij ontwikkelingslanden over de te volgen onderhandelingsprocedures is nog nauwelijks gesproken over de inhoud.

Eigen voorstel

De voorzitter van de landbouwonderhandelingen, de Zuid-Koreaanse handelsminister Yeo, heeft de WTO-lidstaten gedreigd zaterdag met een eigen voorstel te komen als ze er zelf niet uitkomen. Donderdagavond kwamen de belangrijkste partijen in het conflict al bijeen, maar zonder resultaat.

"Het zit muurvast hier", constateerde minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking vrijdagochtend. Zij vertegenwoordigt samen met minister Brinkhorst van Economische Zaken en diens staatssecretaris Van Gennip de Nederlandse delegatie in Mexico.

De strijd wordt vooral gevoerd door de Europese Unie, de Verenigde Staten en de zogenoemde G-21, een grote groep ontwikkelingslanden onder leiding van Brazilië, China en India. Een woordvoerder van de WTO zei dat de meeste partijen een "spelletje poker" spelen. Pas als een grote speler gaat schuiven, zullen anderen dat ook doen.

De G-21 - een relatief nieuw machtsblok binnen de WTO - voert een hard gevecht tegen de meer dan 300 miljard dollar aan subsidies in de agrarische sector in de Westerse wereld. Volgens de EU en de VS vraagt de groep echter te veel.

Suikerboeren

De Europese Commissie is wel bereid om de ontwikkelingslanden in het landbouwdossier tegemoet te komen. Uit een uitgelekt document blijkt dat Europees commissaris Fischler van Landbouw de Europese suikerboeren minder wil beschermen tegen de wereldmarkt en ook de subsidies voor tabak, olijfolie en katoen wil afbouwen. Dit zijn belangrijke exportproducten voor de armste landen.

Het suikervoorstel gaat verder dan wat de EU-lidstaten in juni zijn overeengekomen over het landbouwbeleid de komende jaren. Fischler zal daarom binnen de Unie nog een gevecht moeten leveren om daadwerkelijk concessies te kunnen doen. "Het is crisis", zo zei een Nederlandse onderhandelaar over de WTO-besprekingen. "Maar soms is dat nodig om er beweging in te krijgen."