AMSTERDAM - Behandelingen die alcoholverslaving kunnen voorkomen, moeten uit het basispakket worden vergoed.

Hiervoor pleit het College voor zorgverzekeringen (CVZ) maandag. Het stuurde een rapport over dit onderwerp naar minister Ab Klink (Volksgezondheid).

Meer dan een miljoen Nederlanders tussen 16 en 69 jaar drinkt veel alcohol en ondervindt daar problemen door.

Als vrouwen vijftien tot 35 glazen alcohol en mannen 22 tot vijftig glazen drank per week nuttigen, is er sprake van overmatig alcoholgebruik. Slechts een klein deel van hen doet een beroep op hulpverlening.

Kosten

Het CVZ wil dit veranderen, omdat drankmisbruik een bron is van veel persoonlijke en maatschappelijke problemen, die ook nog eens veel kosten met zich meebrengt.

Mensen zijn minder arbeidsproductief, kosten medisch gezien meer geld en veroorzaken meer (verkeers)ongevallen.

Volgens schattingen is de maatschappij jaarlijks ruim 2,5 miljard euro kwijt aan de gevolgen (zorg, ongevallen, werk) van overmatig alcoholgebruik.

Risico

Het CVZ heeft berekend dat wanneer 5 procent van de risicogroep via preventieprogramma's probeert niet verslaafd te raken, dit tussen de 3 en 21 miljoen euro gaat kosten.

Verzekerden komen voor behandeling in aanmerking als zij een risico lopen. Hiervan is sprake als zij meer drinken dan verantwoord is, maar waarbij nog geen sprake is van alcoholmisbruik, aldus het college.

Er bestaan diverse preventieprogramma's van zelfstudie via internet tot groepstherapie. De behandeling wordt vergoed als de deelnemer niet anoniem deelneemt; de kosten moeten herleidbaar zijn tot een verzekerde.