AMSTERDAM - De verkoop van nieuwe motorfietsen is in de eerste helft van dit jaar met bijna 15 procent gedaald. In totaal werden er 9853 stuks verkocht tegen 11.566 stuks in dezelfde periode in 2008.

Dit blijkt uit cijfers die de branchevereniging RAI en dataverzamelaar RDC maandag hebben bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van RAI leed de verkoop onder de economische recessie. ,,Mensen blijven langer op een ouder model zitten, kopen een gebruikte motorfiets of stellen de aankoop van een nieuw exemplaar uit.''

Ook het koude weer in de eerste maanden van dit jaar had een negatieve invloed. Het verkoopseizoen kwam daardoor laat op gang, aldus de woordvoerder.

Suzuki

Traditioneel worden de meeste motorfietsen in de periode maart-juni verkocht. Afgelopen maand zakte de verkoop echter ook met 15 procent tot een totaal van 1521 stuks. De best verkochte merken waren Suzuki (280 stuks), Honda (225 stuks) en BMW/Yamaha (beiden 171 stuks).

De branche heeft nu haar hoop gevestigd op het naseizoen. Volgens RAI wordt het echter moeilijk om nog een inhaalslag te maken. De branche verkocht de afgelopen jaren jaarlijks zo'n 16.000 motorfietsen.

RAI maakte vorige week al bekend dat de autoverkoop in de eerste zes maanden van dit jaar met 26 procent was gedaald.