WASHINGTON - General Motors (GM) mag zijn beste bedrijfsonderdelen verkopen aan een nieuw bedrijf waarin de Amerikaanse regering een meerderheidsbelang heeft. Dat heeft een Amerikaanse faillissementsrechtbank zondagavond bepaald.

De uitspraak maakt voor de noodlijdende autoproducent de weg vrij voor een doorstart.

GM vroeg een maand geleden uitstel van betaling aan en wil met miljoenensteun van de Amerikaanse overheid een doorstart maken in sterk afgeslankte vorm.

De verkoop van goede en het achterlaten van verliesdraaiende onderdelen maakt deel uit van de plannen die dat mogelijk moeten maken.

Gevoelig

De rechter heeft 850 bezwaren tegen de plannen afkomstig van aandeelhouders en anderen onderzocht en afgewezen. "Het hof is gevoelig voor hun zorgen, maar kan hen niet helpen", aldus rechter Robert Gerber.

"GM is hopeloos insolvent en voor aandeelhouders is er nu niets. Als GM nu failliet gaat, staan niet alleen de aandeelhouders met lege handen, maar is er ook niets voor onbeschermde crediteuren."

Beroep

Crediteuren kunnen nog tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep gaan.

De Amerikaanse overheid, die 50 miljard dollar aan noodkredieten in GM heeft gestoken, krijgt in het nieuwe bedrijf een belang van 60 procent. Canada, dat ook miljarden aan leningen heeft verstrekt, krijgt een belang van 11,7 procent.