ZAANDAM - Albert Heijn belt een groot aantal mensen op die via de SP-website protesteren tegen de buitensporige beloning van Anders Moberg, de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Ahold.

Het bedrijf achterhaalt de telefoonnummers van ondertekenaars via de bonuskaartgegevens en probeert uit te leggen dat het niets aan de benoeming kan doen. Een slappe reactie, stelt SP-Kamerlid Agnes Kant, die ook het personeel van Ahold en de dochterbedrijven oproept in actie te komen.

Onder het motto 'liever vakkenvullers dan zakkenvullers' worden vanaf zaterdag tienduizenden protestkaarten uitgedeeld bij tientallen Albert Heijn-filialen. Via de website van de SP worden sinds gisteren enkele tientallen protestmailtjes per uur verzonden.

Vrijdag is Albert Heijn begonnen ondertekenaars van de SP-klachtenbrief persoonlijk op te bellen. Hun telefoonnummers heeft het bedrijf achterhaald via de bonuskaartgegevens. De supermarktketen stelt dat het geen invloed heeft op de benoeming en beloning van de topman van het moederconcern Ahold. Evenmin spreekt men zich uit tegen de omstreden beloning.

Volgens SP-Kamerlid Agnes Kant is dit een slappe reactie. "De Albert Heijn-top kan afstand nemen van de buitensporige beloning van de Ahold-topman. Ook de ondernemingsraad van Albert Heijn zou zich moeten uitspreken. Het personeel wordt op straat gezet en de salarissen van deze mensen verdwijnen voor een groot deel naar de bankrekening van Moberg. Ik roep het personeel van Albert Heijn en andere Ahold-dochters dan ook op om vooral ook zelf te protesteren."