NEW YORK - De voor oplichting veroordeelde voormalige zakenman Bernard Madoff heeft hulp ingehuurd bij het uitkiezen van een gevangenis.

Vorige week werd Madoff veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf wegens de grootste zwendel ooit op Wall Street.

Madoff, ofwel gevangene 1727-054, heeft Herb Hoelter ingeschakeld om de ''best mogelijke'' gevangenis uit te kiezen, aldus de Britse krant The Times dit weekend.

De voormalige zakenman zou wegens de zwaarte van zijn opgelegde straf tussen moordenaars, verkrachters en racisten opgesloten kunnen worden, in tegenstelling tot andere witteboordencriminelen.

Madoff zou zelfs tussen terroristen kunnen komen in de 'Supermax'-gevangenis in Colorado, waar gevangen niet met anderen in contact komen en 23 uur per dag achter gesloten deuren zitten.

Piramidespel

Madoff werd veroordeeld wegens een miljardenzwendel met een soort piramidespel waar fondsen, banken, beroemdheden en kleine beleggers wereldwijd het slachtoffer van zijn geworden.

Nederlandse beleggers verloren voor ruim 1,9 miljard euro. Bij bankverzekeraar Fortis ging het flink mis. Het concern vertrouwde Madoff ongeveer 922 miljoen euro toe.

Verzoek

De rechter wees het verzoek van Madoffs advocaat af om de voormalige zakenman zijn straf uit te laten zitten in Otisville Correctional Institute, ongeveer 100 kilometer van New York. De gevangenis heeft een gemiddeld regime en heeft een grote populatie joodse gevangenen.

Bij een veroordeling van meer dan dertig jaar komt de gevangene meestal in een gevangenis met een streng regime terecht. Hoelter adviseerde eerder de veroordeelde topman van veilinghuis Sotheby's Alfred Taubman en de bankiers Michael Milken en Ivan Boesky.