AMSTERDAM - De Wereld Handelsorganisatie (WTO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) luiden de noodklok om te voorkomen dat de ontwikkelingshandel door de economische crisis aan banden wordt gelegd.

''Hulp voor handel is meer dan ooit nodig'', aldus een rapport van de twee organisaties voorafgaande aan een tweedaags congres waar dit onderwerp op de agenda staat.

Ontwikkelingshandel is in 2007 met meer dan 10 procent toegenomen ten opzichte van 2006. In totaal werd 25,4 miljard dollar ( miljard euro) uitgegeven aan handelsprojecten in ontwikkelingslanden.

Maar, zo waarschuwen de WTO en de OESO, ''de economische crisis zal effect hebben op de middellange termijn''.

Stimulans

Het rapport benadrukt dat ontwikkelingshandel op de korte termijn een ''broodnodige'' stimulans geeft aan bijvoorbeeld investeringen in infrastructuur. De Wereldbank onderstreept deze visie.

''De wereldwijde recessie heeft tegelijkertijd de noodzaak vergroot om investeringen te doen. Zo kunnen landen ook hun voordeel halen als de wereldeconomie zich gaat herstellen.''

Volgens de Afrikaanse OntwikkelingsBank zijn als gevolg van de financiële crisis al twaalf projecten stilgelegd, uitgesteld of veranderd. Een van de projecten die zijn uitgesteld, is een groot energieproject in Oost-Afrika, waar een internationale investeringsbank zich heeft teruggetrokken.