ROTTERDAM - De overname van de hotelgroep Golden Tulip is nagenoeg in kannen en kruiken.

Nadat al een akkoord was bereikt over een doorstart van de eigen hotels van Golden Tulip, heeft de Britse investeerder Starwood zijn handtekening gezet onder een akkoord dat voorziet in de overname van de franchiseformule.

De verwachting is dat de transactie eind deze maand wordt afgerond. Financiële details zijn niet gemeld.

Starwood, zelf al actief met de hotelgroep Louvre Hôtels, krijgt ook de merknamen Golden Tulip en Tulip Inn in handen.

Golden Tulip vroeg eind maart uitstel betaling aan. De hotelgroep, die wereldwijd 780 vestigingen telde, verklaarde slachtoffer te zijn geworden van de economische recessie.

Curatoren

Met Starwood werd al enige tijd onderhandeld over een overname. Onlangs bleek dat de investeringsmaatschappij van de curatoren meer tijd had gekregen om boekenonderzoek te doen.

De curatoren zeggen nu tevreden te zijn over het akkoord met de Britten. Volgens hen is de beste oplossing gevonden voor zowel de bedrijfsactiviteiten als voor de schuldeisers.

Zij zeggen er vertrouwen in te hebben dat de nieuwe eigenaar zich voor de lange termijn verbindt aan de hotels en merken van Golden Tulip.

Kennedie

Topman Hans Kennedie van Golden Tulip stapt na het afronden van de transactie op. Hij wordt adviseur bij Starwood en gaat in die hoedanigheid de investeringsmaatschappij helpen met haar internationale franchise-activiteiten.

Golden Tulip begon in 1962 als een samenwerkingsverband tussen zes hotels, waaronder het Krasnapolsky in Amsterdam.

De organisatie groeide uit tot een van de grootste hotelketens van Nederland. Nadat Golden Tulip in 1975 deels in handen was gekomen van luchtvaartmaatschappij KLM, breidde het bedrijf wereldwijd uit door middel van franchise-overeenkomsten.

Krasnapolsky

Hotel Krasnapolsky kocht in 1998 de gehele Golden-Tulip-keten op, maar werd amper twee jaar daarna zelf overgenomen door het Spaanse NH Hoteles.

In 2002 verkocht dat bedrijf Golden Tulip aan het management, waarna Kennedie de leiding kreeg. Onder zijn bewind zocht het bedrijf uitbreiding in opkomende markten.