DEN HAAG - Prins Willem Alexander kan wat premier Jan Peter Balkenende betreft gewoon tot volgend jaar lid blijven van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Dan komt er een einde aan zijn lidmaatschap, omdat hij dan de maximale termijn (drie keer vier jaar) erop heeft zitten.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de prins moet stoppen als commissaris van DNB, omdat de bank in de aanpak van de financiële crisis geregeld kritiek krijgt. PvdA, SP, VVD en GroenLinks vrezen dat ook de rol van de commissarissen ter discussie kan komen te staan.

Balkenende vindt echter dat de prins zijn werk moet kunnen afmaken. ''Ik denk dat het goed is dat de prins deze betrokkenheid toont'', zei hij.

Expertise

De prins is al sinds 1998 commissaris en heeft daardoor in de afgelopen elf jaar veel expertise opgebouwd, aldus de premier. In al die jaren is er volgens hem ook nog nooit in het parlement discussie over geweest.

De taak van Willem-Alexander bij DNB kan volgens Balkenende worden gezien als onderdeel van een pakket aan activiteiten die de prins verricht, mede ter voorbereiding op zijn toekomstige taak als koning.

Raad van State

Zo is de prins ook actief in de Raad van State en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en houdt hij zich met watervraagstukken bezig.

''Al die activiteiten dragen bij aan een brede maatschappelijke oriëntatie van de prins'', zei Balkenende.

Discussie

Hij wees er verder op dat de discussie over de rol van DNB al maandenlang loopt. ''Ineens wordt dit thema dan zwaar aangezet'', zei de minister-president over het debat over de rol van prins Willem-Alexander dat deze week ontstond. ''Volgend jaar is het eind van zijn commissariaat.''