HILVERSUM - Naar aanleiding van besluitvorming in de Tweede Kamer heeft de TROS vrijdag actie ondernomen op het gebied van salarisbetaling. De zendgemachtigde gaat voortaan vier tv-presentatoren die boven de Balkenendenorm (ongeveer 181.000 euro per jaar) verdienen, anders betalen.

Geheel in de lijn van de wens van het parlement gaat de TROS het deel dat boven de norm uitkomt niet met belastinggeld, maar met verenigingsgeld (lidmaatschappen, opbrengsten omroepgidsen) betalen.

Dat meldde een TROS-woordvoerster vrijdag.

De Kamer nam over de beloningskwestie in de nacht van donderdag op vrijdag de motie Atsma/Voordewind aan.

Die motie regelt dat als publieke omroepen een klein aantal presentatoren en dj's boven de Balkenendenorm willen betalen, ze dat extra deel uit eigen kas moeten betalen.

September

Omroepbreed gaat gelden dat er bij de tv vijf uitzonderingen op de norm mogen zijn en bij de radio drie. Bestaande contracten worden echter gerespecteerd. De regeling moet per 1 september ingaan, maar de TROS brengt hem nu al in de praktijk.

''We vinden het een goed plan en willen ons er nu al graag aan conformeren'', legt de TROS-zegsvrouw uit.

Plasterk

De zogenoemde beloningscode voor omroepmedewerkers werd deze week behandeld in de Tweede Kamer. De Kamer ging aarzelend akkoord met het plan van minister Ronald Plasterk (Media) om een aantal uitzonderingsgevallen op de norm toe te staan.

Per motie werd vervolgens een aanpassing op de code geregeld. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind was opgetogen.

''De Balkenendenorm is ook de norm voor unieke talenten bij de omroep. We betalen maar één minister de premier-bonus. Als een omroep duur wil doen met een stal topverdieners, moeten ze dat maar zelf betalen.''