DEN HAAG - Het is nog steeds onduidelijk hoeveel geld Nederlanders per jaar vergokken in speelautomaten. Het ministerie van Justitie moet daarom het toezicht op de sector op zich nemen. Zo kan het gevaar van gokverslaving worden ingedamd. Dat heeft het College van Toezicht op de Kansspelen vrijdag gezegd naar aanleiding van zijn rapport Speelautomaten in beeld.

Volgens het college werkt de Belastingdienst onvoldoende mee om de omzet en winst van gokondernemers in kaart te brengen. Niet alle bedrijven zijn bereid te vertellen hoeveel ze verdienen met de automaten. Bovendien is de registratie van de toezichthouder op de speelautomaten, Verispect, niet waterdicht. Verispect is aangesteld door het ministerie van Economische Zaken.

In 2001 telde Nederland ongeveer 47.000 gokautomaten. De automaten stonden in 18.000 cafés en andere horecagelegenheden en in 300 gokhallen. De onderzoekers van het rapport schatten dat er in 2001 minstens ruim een half miljard euro in de gleuven van de kasten verdween. In Nederland doen ongeveer 300 bedrijven in gokautomaten.