DEN HAAG - Als publieke omroepen een klein aantal tv-presentatoren en dj's meer dan het salaris van de premier willen geven, dienen ze dat extra deel uit eigen kas te betalen en niet met belastinggeld.

Dat vindt de Tweede Kamer, die daarover in de nacht van donderdag op vrijdag een motie van ChristenUnie en CDA aannam.

In de beloningscode voor omroepmedewerkers geldt de zogenoemde Balkenendenorm (ongeveer 181.000 euro), maar voor maximaal vijf tv-presentatoren en drie radio-dj's kan vanwege hun unieke talent een uitzondering gemaakt worden.

Belastingbetaler

Een meerderheid van de Kamer ging daar eerder aarzelend mee akkoord, maar vindt nu wel dat de belastingbetaler er niet de dupe van mag worden.

Het bedrag dat boven de Balkenendenorm uitkomt moet de omroep zelf ophoesten, bijvoorbeeld uit de inkomsten die via lidmaatschappen binnenkomen.

SP, VVD en SGP gaven donderdagnacht steun aan de motie van ChristenUnie en CDA.

Topverdieners

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind was opgetogen. ''De Balkenendenorm is ook de norm voor unieke talenten bij de omroep. We betalen maar één minister de premier-bonus. Als een omroep duur wil doen met een stal topverdieners, moeten ze dat maar zelf betalen.''

Een woordvoerder van Nederlandse Publieke Omroep (NPO) reageerde vrijdag redelijk tevreden op de nachtelijke stemming. ''We zijn blij dat de voorgestelde betalingscode overeind is gebleven'', aldus de zegsman. ''Ook zijn we opgetogen dat in de aangenomen motie een verschil is gemaakt tussen de ledengebonden en de niet-ledengebonden omroepen.

Alleen de eerste categorie omroepen krijgt ermee te maken en bijvoorbeeld de NOS, die geen leden heeft, niet.

Die omroep heeft dus geen verenigingsgeld. Het college van omroepen zal in de toekomst een inhoudelijk oordeel geven over het nieuwe element in de betalingscode voor omroeppersoneel.''