AMSTERDAM - Het vertrouwen dat de economie zich herstelt, groeit. De voorzichtige tekenen die bedrijven daarover afgeven, leiden tot aankopen door beleggers. Wall Street gaf donderdagavond het goede voorbeeld, Europa volgde een dag later in grote lijnen.

Beursjournaal (video): KLM stijgt door op Air France samenwerking.Topman van KLM-partner NorthWest zegt dat een combinatie snel werkelijkheid wordt.

In Amsterdam bracht dat de belangrijkste graadmeter AEX naar een stand van 332,48 punten. Dat is 1,98 punten of 0,6 procent hoger dan de slotstand van donderdag. Frankfurt keek de kat uit de boom en was 0,25 procent lager. Londen was 0,25 procent hoger en Parijs zat 0,5 procent in de lift.

Op het Damrak leidde Philips de dans. Het elektronicaconcern lijkt het grootste leed in de halfgeleiderdivisie achter de rug te hebben. In het vierde kwartaal verwacht Philips hierin betere resultaten. "Ziet er best netjes uit", vond een handelaar. Beleggers deden er hun voordeel mee en duwden de koers met 4,2 procent omhoog naar 22,06 euro. De handel gokt erop dat een koers van 26 euro niet irreëel is.

Als het met de chipsindustrie wat beter gaat, doet ook Philips mee. Beleggers vullen de reclameslogan van chipgigant Intel, 'Intel Inside' meestal aan met 'Philips around'.

ASML en in de MidKap branchegenoot ASMI liftten mee met de winst van Philips. Beide fabrikanten van chipmachines hoorden bij de grootste plussen in hun indexen met respectievelijk 4,1 procent naar 13,85 en 4,5 procent naar 15,89 euro.

Heineken bungelde onder aan de AEX. Sinds de bekendmaking van de cijfers vorige week staat de bierbrouwer op verlies. Het is beleggers vies tegengevallen dat het bierconcern nauwelijks hogere omzetten draaide bij het goede weer tijdens de eerste zes maanden van dit jaar. Heineken moest 2 procent en kwam uit op 32,40 euro.

Midkap

In de MidKap viel ook Vedior op. De uitzender stapt de Japanse verpleegmarkt binnen door een minderheidsaandeel in de Japanse branchegenoot Supernurse. De aanwinst versterkte het aandeel met ,3 procent op 10,74. Sterkste stijger in de MidKap was evenwel KLM (plus 7,5 procent op 11,92 euro). Er deden berichten de ronde dat KLM en Air France volgende week een samenwerkingsovereenkomst sluiten.

De beleggers krijgen later op de dag enig inzicht in het reilen en zeilen van de Amerikaanse economie. Dan worden de omzet in de detailhandel en de index van de producentenprijzen in de Verenigde Staten bekendgemaakt. Ook komt het Amerikaanse softwareconcern Oracle met cijfers.

Op de Duitse beurs was reisorganisatie TUI de uitblinker met een koersstijging van 7,8 procent. Er wordt op gespeculeerd dat het concern wordt overgenomen. In Londen stond softwareontwikkelaar Invensys bovenaan (plus 4,5 procent).

In Parijs was Alstom koploper met een koerswinst van 7,75 procent. De handel in aluminiumbedrijf Pechiney werd opgeschort in verband met een mogelijke overname door het Canadese Alcan.

Euro

De euro was iets lager. Vrijdag aan het eind van de ochtend stond de koers op 1,1160 dollar tegenover 1,1185 dollar aan het eind van de handel van donderdag. In ponden sterling kwam er met ,7010 vrijwel geen wijziging in de koers van de Europese munteenheid.