RIJSWIJK - TNT en de vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in het gevecht om de reorganisatie bij het post- en pakketjesbedrijf. TNT zet zijn omvangrijke reorganisatie door. De belangenbehartigers hadden liever gezien dat TNT een onderzoek van de bonden had afgewacht.

TNT kondigde in april al aan 11.000 van de 23.000 banen te gaan schrappen, nadat het principeakkoord van de onderneming en de bonden was afgewezen door de vakbondsleden.

De bonden kondigden hierop een onderzoek aan naar het nut en de noodzaak van de reorganisatie. De uitkomsten hiervan worden in september verwacht.

TNT wacht die resultaten echter niet af en zet zijn reorganisatie door, zo maakte het bedijf woensdag bekend. Het postbedrijf meent niet langer te kunnen wachten in het licht van de verslechterende marktomstandigheden.

Post

De hoeveelheid post die de organisatie verwerkt neemt naar verwachting dit jaar in versneld tempo af. Daarom gaf TNT woensdag de contouren van het reorganisatieplan in een folder aan zijn medewerkers.

Daarin wordt door automatisering het aantal postbodes, die hun eigen post op huisnummer sorteren, teruggebracht. TNT wil in plaats daarvan goedkopere en parttime werkende postbezorgers, die de post alleen rondbrengen.

De bonden vinden het tijdstip van deze aankondiging ongelukkig. ''Dit zorgt, op de valreep van de zomervakantie, voor enorme onrust en woede bij de medewerkers.'', aldus bestuurder Peter Wiechmann van ABVAKABO FNV.

Ook is Wiechmann niet te spreken over het uitkleden van de functie van een postbode ''tot de allerhoogst noodzakelijke werkzaamheden.''

Werkgarantie

TNT liet woensdag weten open te staan voor nieuwe onderhandelingen na de uitkomst van een eigen onderzoek. Het merendeel van de postbezorgers en -sorteerders vond in dat onderzoek loonsverlaging in ruil voor werkgarantie bespreekbaar.

Ook de bonden willen wel verder onderhandelen, maar niet als TNT alleen wil praten over loonsverlaging. Wiechmann: ''Onze leden hebben in april minder loon in ruil voor werkgarantie afgewezen. Alleen als onze leden daarom vragen onderhandelen we hier weer over.''